Lélegeztetésről

Otthoni lélegeztetés

Az otthoni hosszú távú gépi lélegeztetés kitűnő lehetőség a betegek számára, hiszen javítja az életminőséget, elősegíti a könnyebb beilleszkedést a közösségekbe valamint a gyógyulás kényelmesebb és biztonságosabb ismerős környezetben.

A technológia és az infrastrukturális támogatás javulásával mind az invazív, mind a nem invazív otthoni gépi lélegeztetés indikációi egyre bővülnek.

Amennyiben hosszú távon lélegeztetett beteg állapota stabil, előfordulhat, hogy hazatérhet otthonába, ahol a mesterséges lélegeztetés továbbra is biztosított kell, hogy legyen számára. Így elkerülhető a hosszú kórházi tartózkodással járó szövődmények egy része javítva az életminőségét. A lélegeztetés megvalósulhat invazív (tubus) és nem invazív (maszk) módon.

Vannak, akiknek egész életükben lélegeztetőgépes támogatásra van szükségük. Egyéb betegségeknél a lélegeztetőgép használata átmenetileg szükséges csak, míg az állapotuk nem javul, vagy épphogy szükségesé válik állapotromlás következtében. Például egy beteg felnőtt, gyermek vagy akár csecsemő hazamehet és otthoni lélegeztetést igénybe véve lábadozhat krónikus (hosszú távú) tüdő- vagy szívproblémából. A betegellátó orvos, intézet fogja meghozni a döntést, hogy a lélegeztetett beteg állapota elég stabil ahhoz, hogy igénybe vegye az otthonlélegeztetés szolgáltatást.

Előkészületek a lélegeztetőgép otthoni használatára

Mielőtt a beteg otthonába távozik, cégünk otthoni lélegeztetésért felelős munkatársa közreműködik az egészségügyi személyzet oktatási tevékenységében, melyet a hozzátartozók és a gondozók részére tartanak:

Hogyan használja és tartsa karban a lélegeztetőgépet

Invazív lélegeztetés (tubus) esetén, hogyan távolítsa el a váladékot a légutakból

A váladék eltávolításához szükséges eszközök használatára

Hogyan ismerje fel, ha komoly probléma merül fel és mikor hívjon telefonos segítséget

A tájékoztatást követően a beteget ellátó egészségügyi személyzet megbizonyosodik arról, hogy a hozzátartozó teljes biztonsággal képes ellátni a beteg körüli otthoni ápolásához szükséges feladatokat és magabiztos a készülékek használatában.

Otthoni lélegeztetéshez szükséges eszközök

A beteg állapotától függ, hogy milyen típusú lélegeztetőgépre van szükség. A készülékek hordozhatóak, így használható házon kívül, utazások során is. A lélegeztető készüléken kívül, cégünk a további szükséges eszközöket is szolgáltatja:

Szükség esetén egy további tartalék lélegeztetőgép

Külső akkumulátor áramszünet vagy utazás esetén

Szívókészülék a váladék légutakból való eltávolításához

Párásító készülék, amely lélegeztetőgép által befújt száraz levegőt párásítja

Pulzoximéter a vér oxigénszintjének mérésére

Porlasztó az inhalációs gyógyszerek beadásához

Szivargyújtó kábel, a biztonságos utazáshoz

Köhögtető készülék a letapadt váladék fellazításához

A lélegeztetőgép otthoni használata

Ha a hozzátartozó úgy gondolja, hogy a lélegeztetőgép technikai probléma miatt nem megfelelően működik, telefonos ügyfélszolgálatunk a hét mindennapján 24 órában a rendelkezésére áll.

Otthoni használat során ügyeljen a következőkre, hogy lélegeztetett hozzátartozója egészséges maradjon:

Mosson gyakran kezet redukálva a baktériumok terjedésének lehetőségét, illetve kerülje a kontaktust beteg emberekkel.

Kerülje a dohányzást. A cigarettafüst életveszélyes szövődményeket okozhat.

Vegye fel az orvosa által javasolt rutinszerű védőoltásokat és tartsa be az egyéb egészségügyi állapotra vonatkozó kezelési tervet.

Győződjön meg róla, hogy mobiltelefonja mindig fel van töltve, hogy vészhelyzetben segítséget hívhasson.

A lélegeztetőgép otthoni használata kezdetben stresszes lehet a beteg és gondozói számára. Fontos, hogy segítséget és támogatást kérjen, amikor csak szüksége van rá.

Elengedhetetlen, hogy a család és a gondozók kövessék az egészségügyi személyzet utasításait. Senki sem változtathatja meg a lélegeztetőgép beállításait, hacsak az orvos nem utasítja erre.

Utógondozás

A kórházból való távozás után az egészségügyi személyzet rendszeresen nyomon követi, a lélegeztetett beteg állapotát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kezelése otthon is jól működik. Ez magában foglalhatja az orvos, a gyógytornász vagy a lélegeztetőgépes ápolásra szakosodott szakember otthoni látogatását. A lélegeztetőgépek hordozhatóak így a család és a beteg is meglátogathatja az egészségügyi intézményt.

Tájékoztassa az áramszolgáltatót, hogy a háztartásában otthon lélegeztetett beteg van. Így védett fogyasztónak fog minősülni és áramszünet esetén a közműszolgáltatók megpróbálják a lehető leghamarabb helyreállítani a szolgáltatást, illetve tervezett áramkimaradás esetén szükség esetén például aggregátorral látják el otthonát.

Áramkedvezmény

Az otthoni tartós gépi lélegeztetésben részesülő fogyasztók a 295/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet szerint áramkedvezményre jogosultak.

Lélegeztetés típusai

Olyan betegségek és állapotok esetén kerül sor lélegeztetésre, amikor a beteg nem képes önállóan ellátni a légzőmunkát és a légzéstámogatás különböző módszerei nem elégségesek a megfelelő oxigénszint fenntartásához. A lélegeztetésnek 2 fő típusát különböztetjük meg.

Lélegeztetés arcmaszkkal- Noninvazív lélegeztetés

Az arcmaszk pontosan illeszkedik az orrára és a szájára, hogy segítse a légzést. Ezt a típusú lélegeztetés nevezzük noninvazív lélegeztetésnek. Az orvos javasolhatja ezt a módszert, ha légzési problémái még nem elég súlyosak ahhoz, hogy tubusra legyen szüksége.

Lélegeztetés tracheakanül használatával – Invazív lélegeztetés

Súlyosabb esetekben, vagy ha a nem invazív lélegeztetés nem elegendő, invazív lélegeztetésre lehet szükség. Ilyenkor a légcsőbe kívülről bevezetett eszköz (kanül) segítségével a lélegeztetőgéphez csatlakoztatják, amely közvetlenül a légutakba fújja a levegőt. A tracheakanült egy erre kifejlesztett szalag, pánt vagy kötés tartja a megfelelő helyen.

Betegségek

Ma már több olyan kórkép is ismert, mellyel a beteg biztonsággal lélegeztethető otthonában, ha állapota stabil és nem igényli a szoros kórházi megfigyelést. Ezen esetekben a páciensek mesterséges lélegeztetése a továbbiakban otthon is folytatható, amennyiben a kezelőorvosa elrendeli. A következő kórképek fordulnak elő a leggyakoribb esetekben:

ALS- amiotrófiás laterálszklerózis

Az ALS (Amyotrófikus Laterálszklerózis) egy olyan degeneratív betegség, amely befolyásolja az agyi idegsejtek és a gerincvelői idegsejtek működését, ami az érintett izmok gyengülését eredményezi. A betegség első jelei lehetnek a kéz vagy a láb gyengesége, az ujjak remegése, az arcfél izmainak gyengülése, a beszéd nehézségei vagy a nyelési nehézségek. A tüneteket a általában fokozatosan rosszabbodnak, de terápiák és gyógyszerek segítségével lassítható.

Duchenne – féle izomdisztrófia

A Duchenne-féle izomdystrophia (DMD) öröklődő betegség, amely az izmok fokozatos romlásával jár. A betegség oka egy genetikai hiba, ami miatt a test nem tud előállítani egy fontos fehérjét, amely a normális izomműködéshez szükséges. Ennek következtében a betegek izmai gyengülnek, sorvadnak, ami mozgáskorlátozottsághoz, nehézségekhez vezet a járással, üléssel, állással, és végső soron a légzőizmok működésének csökkenéséhez is vezethet.

Spinális izomdisztrófia – SMA

A spinális izomdisztrófia (SMA) egy örökletes betegség, amely a gerincvelőben lévő idegsejtek károsodása miatt alakul ki. Ezek az idegsejtek a test mozgatásáért felelősek, így a betegség miatt az izmok gyengülnek és sorvadnak, ami nehézségeket okozhat a mozgásban és a légzésben.

Gerincvelő és/vagy koponya baleseti sérültek

Baleset következtében sérülhet a gerinc, ezzel együtt a gerincvelő és így bénulás következhet be, mely érintheti a légzőizmokat is. A betegség kimenete függ, hogy a gerinc mely szakaszán következett be sérülés. A nyaki csigolyákat (C1, C2, C3) vagy a bordaközi izmokat beidegző háti szakaszt érintő trauma esetén keletkezett bénulás a légzést is érintheti, így lélegeztetőgép használata válik szükségessé.

Tájékoztató egészségügyi szakembereknek

A hosszútávú gépi lélegeztetés legideálisabb helye az otthon. Az életminőség javul, a közösségbe való integráció maximalizálódik és a költségek csökkennek (Egy US tanulmány szerint a kórházi költség 21 570 dollár, míg az otthoni ápolás költsége 7050 dollár, a dollármegtakarítás betegenként, havonta 14 520 dollár*).

Mi szól az otthoni lélegeztetés mellett?

A lélegeztetőgépes gyermekek esetében az otthoni ápolás előnye még, hogy újra együtt lehetnek a szülőkkel és a családdal, ami nagymértékben elősegíti a megfelelő fejlődést és kapcsolatokat. Az otthoni gépi lélegeztetés csökkenti a kórházi fertőzéseknek való kitettséget, és felszabadítja a kórházi intenzív ágyakat más akut betegek számára.

Az 1. táblázat felsorol néhányat a beteg szempontjából fontos különbségeket a kórházi intenzív osztály és a beteg otthona között.

*Angela C King RPFT RRT-NPS: Long-Term Home Mechanical Ventilation in the United States

Intenzív osztály

Zajos
Erős, mesterséges fény éjjel / nappal
Bezártság
Zsúfolt, szűkös
Látogatás korlátozott
Limitált mobilizálási lehetőség
Barátságtalan, intézményi környezet
Kevesebb kontroll
Korlátozott kommunikáció
Több bizalom a magasabb technológia iránt
Kevés idő a kapcsolattartásra, támogatásra

Otthon

Csendes
Nappali / éjszakai ciklusok
Szabad levegő könnyebben elérhető
Tágasabb
Látogatók nem limitáltak
Mobilitás lehetősége nagyobb
Megszokott családi környezet
Nagyobb függetlenség
Az egyéni fejlődésre több idő jut
Bizalom a szoros családi felügyelet, támogatás mellett
Több figyelem és gondoskodás a család által

*Muldoon S. Management of patients requiring prolonged mechanical MacIntyre NR, Epstein Sk, Carson S, Scheinhorn D, Christopher K, ventilation: report of a NAMDRC consensus conference. Chest 2005; 128(6):3937-3954.

Mely páciensek alkalmasak otthoni lélegeztetésre?

A technológia és az infrastruktúra javulásával az otthoni lélegeztetés indikációja is egyre inkább növekszik. A 2. és 3. táblázat összefoglalja mind a felnőtt, mind a gyermekgyógyászati állapotokat, melyek alkalmasak otthoni gépi lélegeztetésre. A támogatási szintek és a kitűzött célok azonban számos tényezőtől függően jelentősen eltérhetnek egymástól. Például egyes állapotok megkövetelhetik csak éjszakai és/vagy időszakosan ébrenlét közbeni támogatást, míg más betegek viszont magas szintű 24 órán át tartó légzéstámogatást igényelnek.

2. Táblázat Egészségügyi állapotok, melyek alkalmasak lehetnek otthoni lélegeztetésre*

Központi idegrendszeri rendellenességek

Arnold-Chiari-rendellenesség
Központi idegrendszeri trauma
Cerebrovaszkuláris rendellenességek
Veleszületett és szerzett központi légzésszabályozási zavarok
Myelomeningocele
Gerincvelő traumás sérülései

Neuromuszkuláris rendellenességek

Amyotrófiás laterálszklerózis
Guillain-Barré-szindróma
Izomdisztrófiák
Myasthenia gravis
A frenikus ideg bénulása
Polio és postpolio következményei
Gerincvelői izomsorvadás
Myotonikus dystrophia

Csontrendszeri rendellenességek

Kyphoscoliosis
Mellkasi fal deformitások
Thoracoplasztika

Szív- és érrendszeri rendellenességek

Veleszületett és szerzett szívbetegségek

Felső légúti rendellenességek

Pierre-Robin-szindróma
Tracheomalacia
Hangszalagbénulás

Alsó légúti rendellenességek

Bronchopulmonális diszplázia
COPD
Cisztás fibrózis
Fertőző tüdőgyulladások szövődményei
Pulmonális fibrotikus betegség

Make BJ, Hill NS, Goldberg AI, et al. Mechanical ventilation beyond the intensive care unit: report of a consensus of the American College of Chest Physicians. Chest 1998;113 (Suppl):289S-344S.

3. táblázat. Gyermekgyógyászati állapotok, amelyek alkalmasak lehetnek otthoni lélegeztetésre*

Fokozott légzési terhelés

Bronchopulmonális diszplázia Hypoxia és hiperkapnia
Gyermekkori COPD
Szűkítő parenchymás tüdőbetegség
Mellkasfal-rendellenességek

Légzőizom-gyengeség

Motoros neuronbetegség
Primer myopathiák (pl. Duchenne-izomdisztrófia)
Gerincvelő-sérülések

A lélegeztetés neurológiai kontrolljának hiánya

Veleszületett centrális hipoventillációs szindróma
Szerzett központi hipoventillációs szindróma (pl. agytörzsi tumor, vérzés)
Myelomeningocele
Fejlődési rendellenességek vagy a légzés neurológiai kontrollja (pl. koraszülöttkori apnoe)

* Make BJ, Hill NS, Goldberg AI, et al. Mechanical ventilation beyond the intensive care unit: report of a consensus of the American College of Chest Physicians. Chest 1998;113 (Suppl):289S-344S.

A betegség lefolyása szintén befolyásolhatja a kitűzött célokat és a lélegeztetési tervet. Például egy lassan javuló folyamat ( krónikus betegségből lábadozó felnőtt) indokolhatja az otthoni légzéstámogatást, amennyiben egy elhúzódó lélegeztetőgépről való leszoktatásról van szó. Másrészt, progresszív légzési elégtelenség esetén szükség van egy jövőbeli palliatív ellátásra vonatkozó tervre.