Rólunk

Európában több, mint 20.000 személy részesül otthoni lélegeztetésben. Körülbelül az érintettek egyharmada neuromuszkuláris betegségben szenved, további egyharmaduk parenchymás tüdőbetegségben, főként COPD-ben, míg a többiek mellkasfali rendellenességekkel, mint például skoliozis, torakoplasztika vagy obesitas-hipoventillációs szindrómával küzdenek. Közülük 13%-uk tracheosztómás lélegeztetést igényel és körülbelül 10%-uk gyermekkorú beteg.*

Egyre több krónikus légzési elégtelenségben szenvedő beteg kerül tartós otthoni lélegeztetésre és ápolásra. Ezen betegek ellátása jelentős költséget, személyzeti és finanszírozási kérdést von magával.

Cégünk arra törekszik, hogy naprakész tájékoztatással szolgáljon az erre alkalmas betegeknek és gondozóiknak a vonatkozó eljárásokról, lehetőségekről és az elérhető készülékekről. A H.S.-medplan Kft 1997-től az országban elsőként biztosított lélegeztető gépet egyedi finanszírozásban, azóta több, mint 200 gyermek és felnőtt részesült szolgáltatásunkban.

Ezen gépek mind az invazív, mind a noninvazív lélegeztetésre is alkalmasak. Bizonyos lélegeztetési mód alkalmazása mellett akár kisebb súlyú csecsemők invazív lélegeztetése is megoldható.

Az otthoni lélegeztetés és eddigi eredményeink

Elsők között voltunk az országban, akik 1997-ben lélegeztetőgépet biztosítottak otthoni használatra Werdnig-Hoffmann szindrómás betegnek. Azóta közel 50 lélegeztetőgép működik folyamatosan otthoni használatra, melyeket cégünk szolgáltat. A diagnózisok és a koreloszlás igen széles. A betegek, akiknek a készülékek működését biztosítjuk, az ország minden részéből vannak. Három gyártó 3 fajta készülékét választották az orvosok a betegek lélegeztetési igényeinek megfelelően. Természetesen egyes készülékek az idő folyamán elavultak, újak, körszerűbbek jelentek meg a piacon. Ezt a folyamatot a betegek biztonsága érdekében mindig támogattuk és jelenleg is egy új készülék bevezetésén dolgozunk.

Karbantartás

Megelőző karbantartással, cserekészülékek biztosításával tudjuk elérni a folyamatos üzemeltetést. Működési elvüket tekintve kezdetben turbinás gépek kerültek üzembe helyezésre, majd a spirál gumiharangos és beépített dugattyús készülékeket adtuk betegeinknek, de az utóbbi időben a korszerű turbinás gépek kerültek előtérbe. Mindegyik készülék környezeti levegővel dolgozik, és beépített akkumulátor biztosítja az elektromos ellátást.

*S J Lloyd-Owen 1, G C Donaldson, N Ambrosino, J Escarabill, R Farre, B Fauroux, D Robert, B Schoenhofer, A K Simonds, J A Wedzicha: Patterns of home mechanical ventilation use in Europe: results from the Eurovent survey